Control biológico en la postcosecha de frutas |
2005 |
Viñas I |
Capítol de llibre d'investigació |
Postharvest control of Penicillium expansum on pome fruits by the bacterium Pantoea ananatis CPA-3 |
2005 |
Torres R, Teixidó N, Usall J, Abadias M, Viñas I. |
Article d'investigació |
Integration of curing treatments with degreening to control the main postharvest diseases of clementine mandarins |
2004 |
Plaza P, Sanbruno A, Usall J, Lamarca N, Torres R, Pons J, Viñas I. |
Article d'investigació |
International Workshop: Development of Biocontrol Agents of Diseases for Commercial Applications in Food Production Systems. 24-27 March 2004. Sevilla, Spain. Book of Abstracts |
2004 |
Viñas I |
Editor actes congrés |
Combining Pantoea agglomerans (CPA-2) and curing treatments to control established infections of Penicillium digitatum on lemons |
2004 |
Plaza P, Usall J, Smilanick JL, Lamarca N, Viñas I. |
Article d'investigació |
The use of sodium carbonate to improve curing treatments against green and blue moulds on citrus fruits |
2004 |
Plaza P, Usall J, Torres R, Abadías M, Smilanick JL, Viñas I. |
Article d'investigació |
Effect of water activity and temperature on competing abilities of common postharvest citrus fungi |
2004 |
Plaza P, Usall J, Teixidó N, Viñas I. |
Article d'investigació |
Evaluation of the potential of commercial post-harvest application of essential oils to control citrus decay |
2004 |
Plaza P, Torres R, Usall J, Lamarca N, Viñas I. |
Article d'investigació |
Effect of water activity and temperature on germination and growth of Penicillium digitatum, P. italicum and Geotrichum candidum |
2003 |
Plaza P, Usall J, Teixidó N, Viñas I. |
Article d'investigació |
Control of green and blue mould by curing on oranges during ambient and cold storage |
2003 |
Plaza P, Usall J, Torres R, Lamarca N, Asensio A, Viñas I. |
Article d'investigació |
Optimization of growth conditions of the postharvest biocontrol agent Candida sake CPA-1 in a lab-scale fermente |
2003 |
Abadias M, Teixidó N, Usall J, Viñas I. |
Article d'investigació |
Liquid formulation of the postharvest biocontrol agent Candida sake CPA-1 in isotonic solutions |
2003 |
Abadias M, Usall J, Teixidó N, Viñas I. |
Article d'investigació |
Control de las principales enfermedades de postcosecha de cítricos mediante métodos físicos, químicos y biológicos |
2003 |
Usall J, Plaza P, Palou L, Torres R, Teixidó N, Abadias M, Viñas I., Smilanick J. |
Article d'investigació |
Possible involvement of hydrogen peroxide in the development of resistance mechanisms in Golden Delicious apple fruit |
2003 |
Torres R, Valentines MC, Usall J, Viñas I, Larrigaudiere C. |
Article d'investigació |
Tratamientos químicos en postcosecha de fruta |
2003 |
Usall J, Plaza P, Viñas I. |
Article en revista divulgativa |
Liquid formulation of the biocontrol agent Candida sake by modifying water activity or adding protectants |
2003 |
Torres R, Usall J, Teixidó N, Abadias M, Viñas I. |
Article d'investigació |
Evaluation of food additives and alternative chemicals for the control of Penicillium digitatum Sacc. and Penicillium italicum (Wehmer) on citrus fruit |
2002 |
Palou L, Usall J, Smilanick JL, Aguilar M, Viñas I. |
Article d'investigació |
Improvement of Candida sake biocontrol activity against post-harvest decay by the addition of ammonium molybdate |
2002 |
Nunes C, Usall J, Teixidó N, Viñas I. |
Article d'investigació |
Effect of package and storage conditions on viability and efficacy of freeze dried biocontrol agent Pantoea agglomerans strain CPA-2 |
2002 |
Costa E, Usall J, Teixidó N, Torres, R, Viñas I. |
Article d'investigació |
The effect of nitrogen and carbon sources on growth of the biocontrol agent Pantoea agglomerans strain CPA-2 |
2002 |
Costa E, Teixidó N, Usall J, Atarés E, Viñas I. |
Article d'investigació |
Water activity, temperature, and pH effects on growth of the biocontrol agent Pantoea agglomerans CPA-2 |
2002 |
Costa E, Usall J, Teixidó N, Delgado J, Viñas I. |
Article d'investigació |
Survival of Pantoea agglomerans strain CPA-2 in a spray-drying process |
2002 |
Costa E, Teixidó N, Usall J, Fons E, Gimeno V, Delgado J, Viñas I. |
Article d'investigació |
Control of Penicillium expansum and Botrytis cinerea on apples and pears with the combination of Candida sake (CPA-1) and Pantoea agglomerans (CPA-2 |
2002 |
Nunes C, Usall J, Teixidó N, Torres R, Viñas I. |
Article d'investigació |
Producción, formulación y mejora de bacterias y levaduras para su aplicación en el control biológico de enfermedades |
2002 |
Viñas I, Teixidó N, Abadias M, Costa E, Usall J. |
Article d'investigació |
Efecto del curado sobre el control de las principales podredumbres en postcosecha de cítricos |
2002 |
Torres R, Plaza P, Usall J, Lamarca N, Asensio A, Viñas I. |
Article d'investigació |
Perspectivas del empleo del control biológico en post-cosecha de fruta |
2002 |
Usall J, Teixidó N, Abadias M, Torres R, Viñas I. |
Article en revista divulgativa |
Guía de aplicación del sistema de análisis de peligros y puntos de control crítico (HACCP) en centrales frutícolas |
2002 |
Fons E, Rull F, Sanchis V, Teixidó N, Usall J, Viñas I. |
Article d'investigació |
Postharvest biological control by Pantoea agglomerans (CPA-2) on Golden Delicious apples |
2002 |
Nunes C, Usall J, Teixidó N, Fons E, Viñas I. |
Article d'investigació |
Improved control of postharvest diseases on pears by the combination of Candida sake (CPA-1) and ammonium molybdate |
2002 |
Nunes C, Usall J, Teixidó N, Abadias M, Viñas I. |
Article d'investigació |
Hot water, sodium carbonate, and sodium bicarbonate for the control of postharvest green and blue molds of clementine mandarins |
2002 |
Palou L, Usall J, Muñoz A, Smilanick JL, Viñas I. |
Article d'investigació |
Biological control of major postharvest diseases on pear fruits with antagonistic bacterium Pantoea agglomerans |
2001 |
Nunes C, Teixidó N, Usall J, Viñas I. |
Article d'investigació |
Improving control of green and blue molds on oranges by combining Pantoea agglomerans (CPA-2) and sodium bicarbonate |
2001 |
Teixidó N, Usall J, Palou L, Asensio A, Nunes C, Viñas I. |
Article d'investigació |
Viability, efficacy and storage stability of freeze-dried biocontrol agent Candida sake using different protective and rehydration media |
2001 |
Abadias M, Teixidó N, Usall J, Benabarre A, Viñas I. |
Article d'investigació |
Nutritional enhancement of biocontrol activity of Candida sake (CPA-1) against Penicillium expansum on apples and pears. |
2001 |
Nunes C, Usall J, Teixidó N, Miró M, Viñas I. |
Article d'investigació |
Biological control of postharvest pear diseases using a bacterium Pantoea agglomerans CPA-2 |
2001 |
Nunes C, Usall J, Teixidó N, Viñas I. |
Article d'investigació |
Effect of freeze drying and protectants on viability of the biocontrol yeast Candida sake |
2001 |
Abadias M, Benabarre A, Teixidó N, Usall J, Viñas I. |
Article d'investigació |
Pilot tests of Candida sake (CPA-1) applications to control postharvest blue mold on apple fruit |
2001 |
Usall J, Teixidó N, Torres R, Ochoa X, Viñas I. |
Article d'investigació |
Improving water stress tolerance of the biocontrol yeast Candida sake grown in molasses-based media by physiological manipulation |
2001 |
Abadias M, Teixidó N, Usall J, Viñas I, Magan N. |
Article d'investigació |
Micoflora epifíta de los frutos y ambiental en campos de mandarino “Clemenules” en Tarragona |
2001 |
Palou L, Usall J, Pons J, Viñas I. |
Article d'investigació |
Control biológico de mohos en postcosecha de frutas |
2001 |
Viñas I, Usall J, Teixidó N, Abadias M, Torres R, Fons E. |
Article d'investigació |
Control of postharvest decay of apples by preharvest and postharvest application of ammonium molybdate |
2001 |
Nunes C, Usall J, Teixidó N, Ochoa de Eribe X, Viñas I. |
Article d'investigació |
Control of postharvest blue and green molds of oranges by hot water, sodium carbonate, and sodium bicarbonate |
2001 |
Palou L, Smilanick J, Usall J, Viñas I. |
Article d'investigació |
Biological control of Penicillium digitatum in postharvest of citrus fruits with antagonistic bacteria Pantoea agglomerans |
2001 |
Usall J, Teixidó N, Smilanick J, Viñas I. |
Article d'investigació |
Production of the biocontrol agent Pantoea agglomerans strain CPA-2 using commercial products and by-products |
2001 |
Costa E, Teixidó N, Usall J, Atarés E, Viñas I. |
Article d'investigació |
Solute stress affect growth patterns, endogenous water potentials and accumulation of sugars and sugar alcohols in cells of the biocontrol yeats Candida sake |
2000 |
Abadias M, Teixidó N, Usall J, Viñas I, Magan N. |
Article d'investigació |
Control of Postharvest blue and green molds of oranges by sodium carbonate and sodium bicarbonate |
2000 |
Palou L, Smilanick JL, Usall J, Viñas I. |
Article d'investigació |
Biological control of blue mould on apple by a strain of Candida sake under several controlled atmosphere conditions |
2000 |
Usall J, Teixidó N, Fons E, Viñas I. |
Article d'investigació |
Podredumbres de los frutos postcosecha: Otras podredumbres de los frutos |
2000 |
Usall J, Viñas I. |
Capítol de llibre d'investigació |
Guía para la aplicación del sistema de análisis de peligros y de puntos de control crítico en empresas de almacenamiento, manipulado y envasado de frutas de pepita y hueso para comercialización en fre |
2000 |
Sanchis V, Viñas I, Usall J, Teixidó N, Fons E, Rull F. |
Llibre en premsa |
Podredumbres de los frutos postcosecha: Podredumbre causada por Rhizopus spp |
2000 |
Usall J, Viñas I. |
Capítol de llibre d'investigació |
Podredumbres de los frutos postcosecha: Podredumbre azul |
2000 |
Viñas I, Usall J. |
Capítol de llibre d'investigació |
Effect of protective agents, rehydration media and initial cell concentration on viability os Pantoea agglomerans strain CPA-2 subjected to freeze-drying |
2000 |
Costa E, Usall J, Teixidó N, Garcia N, Viñas I. |
Article d'investigació |
Influencia de los factores de campo sobre la calidad y aptitud a la conservación de la fruta |
1999 |
Sió J, Boixadera J, Usall J, Viñas I. |
Article d'investigació |
Una alternativa eficaz a los productos químicos de síntesis. Utilización de levaduras de la fruta para el control de las enfermedades de postcosecha en fruta de pepita |
1999 |
Viñas I, Usall J, Teixidó N, Asensio A. |
Article d'investigació |
Control biológico de las enfermedades causadas por Monilia en melocotón y Alternaria en manzanas |
1999 |
Viñas I, Usall J, Teixidó N. |
Article d'investigació |
Efficacy of pre and postharvest Candida sake biocontrol treatments to prevent blue mold on apples during cold storage |
1999 |
Teixidó N, Usall J, Viñas I. |
Article d'investigació |
Control de podredumbre verde de los cítricos mediante baños con agua caliente y carbonatos sódicos |
1999 |
Palou L, Usall J, Aguilar MJ, Pons J, Viñas I. |
Article d'investigació |
Microbial population dynamics on Golden Delicious apples from bud to harvest and effect of fungicide applications |
1999 |
Teixidó N, Usall J, Viñas I. |
Article d'investigació |
Alternativas a los productos químicos de síntesis en postcosecha de cítricos en España y EEUU |
1999 |
Usall J, Pons J, Palou L, Viñas I, Smilanick J L. |
Article d'investigació |
Environmental factors, in vitro interactions, and niche overlap between Fusarium moniliforme, F. proliferatum and F. graminearum, Aspergillus and Penicillium |
1998 |
Marín S, Sanchis V, Ramos AJ, Viñas I, Magan N. |
Article d'investigació |
Ecological determinants for germination and growth of some Aspergillus and Penicillium spp. from maize grain |
1998 |
Marín S, Sanchis V, Saenz R, Ramos AJ, Viñas I, Magan N. |
Article d'investigació |
Ecophysiological responses of the biocontrol yeast Candida sake to water, temperatures and pH stress |
1998 |
Teixidó N, Viñas I, Sanchis V, Magan N. |
Article d'investigació |
Improving ecological fitness and environmental stress tolerance of the biocontrol yeast Candida sake (strain CPA-1) by manipulation of intracellular sugar alcohol and sugar content |
1998 |
Teixidó N, Viñas I, Usall J, Magan N. |
Article d'investigació |
Effect of the antagonist Candida sake on apple surface microflora during cold and ambient (self life) storage |
1998 |
Teixidó N, Usall J, Gutierrez O, Viñas I. |
Article d'investigació |
Control of blue mold of apples by preharvest application of Candida sake grown in media with different water activity |
1998 |
Teixidó N, Viñas I, Usall J, Magan N. |
Article d'investigació |
Influencia de los factores de campo en el grado de susceptibilidad de manzanas Golden Delicious en podredumbres de postcosecha |
1998 |
Usall J, Sió J, Garzo E, Benabarre A, Viñas I. |
Article d'investigació |
Biological control of major postharvest pathogens on apple with Candida sake |
1998 |
Viñas I, Usall J, Teixidó N, Sanchis V. |
Article d'investigació |
Determinación de la contaminación fúngica en lineas de confección de cítricos para el establecimiento de puntos críticos de control |
1997 |
Cerda MC, Palou L, Fons E, Usall J, Viñas I. |
Article d'investigació |
Prácticas. Microbiología de Alimentos |
1997 |
Sanchis V, Allaert C, Viñas I, Sala N, Torres M. |
Llibre docent |
Control biológico de las principales enfermedades en postcosecha |
1997 |
Viñas I. |
Article d'investigació |
Control biológico de las principales enfermedades en postcosecha de frutas |
1997 |
Viñas I. |
Article d'investigació |
Effect of water activity on hydrolytic enzyme production by Fusarium moniliforme and F.proliferatum in early stages of growth on maize |
1997 |
Marín S, Sanchis V, Ramos AJ, Viñas I, Magan N. |
Article d'investigació |
Control de Penicillium digitatum Sacc. en post-recolección de cítricos mediante baños de bicarbonato sódico |
1997 |
Palou L, Usall J, Cerda MC, Viñas I. |
Article d'investigació |
Successful biologial control of the major postharvest diseases on apple and pear with a new satrain of Candida sake |
1996 |
Viñas I, Usall J, Teixido N, Fons E, Ochoa de Eribe J. |
Article d'investigació |
Utilización de fungicidas biológicos en el control de las podredumbres de postcosecha de fruta. I |
1996 |
Viñas I, Usall J, Teixidó N, Sanchis V. |
Article d'investigació |
Water and temperature relations and microconidial germination of Fusarium moniliforme and F. proliferatum from maize |
1996 |
Marin S, Sanchis V, Teixido A, Saenz R, Ramos AJ, Viñas I, Magan N. |
Article d'investigació |
Utilización de fungicidas biológicos en el control de las podredumbres de postcosecha de fruta. II |
1996 |
Viñas I, Usall J, Teixidó N, Sanchis V. |
Article d'investigació |
Los tratamientos de biocontrol. Una alternativa real |
1996 |
Usall J, Teixidó N, Nunes C, Viñas I. |
Article d'investigació |
Control biológico en la conservación de frutas de pepita |
1995 |
Viñas I. |
Article d'investigació |
Presencia de cepas fúngicas resistentes a fungicidas en postcosecha de fruta dulce a LLeida |
1995 |
Viñas I, Usall J, Teixidó N, Sanchis V. |
Article d'investigació |
Estado higiénico-sanitario de la producción de mató de una fábrica artesanal de Lleida. Guías y recomendaciones de la mejora de la calidad microbiológica |
1995 |
Marín S, Allaert C, Viñas I, Sanchis V. |
Article d'investigació |
A survey of aflatoxins and aflatoxigenic Aspergillus flavus in corn-based products from the Spanish market |
1995 |
Sanchis V, Balcells X, Torres M, Sala N, Viñas I, Canela R. |
Article d'investigació |
Fumonisins B1 and B2, and toxigenic Fusarium strains in feeds from Spanish market |
1995 |
Sanchis V, Abadias M, Oncins L, Sala N, Viñas I, Canela R. |
Article d'investigació |
Effect of water activity and temperature on growth and fumonisin B1 and B2 production by Fusarium moniliforme and F. proliferatum on maize grains |
1995 |
Marin S, Sanchis V, Viñas I, Canela R, Magan N. |
Article d'investigació |
Producción integrada en frutas de pepita. Control biológico |
1995 |
Viñas I. |
Article d'investigació |
Prácticas Microbiología de Alimentos |
1994 |
Sanchis V, Allaert C, Viñas I, Sala N, Torres M. |
Llibre docent |
Fumonisin producing capacity of Fusarium isolates from grain in Spain. |
1994 |
Sala N, Sanchis V, Viladrich R, Torres M, Viñas I, Canela R |
Capítol de llibre d'investigació |
Fumonisin producing capacity of Fusarium strains isolated from cereals in Spain |
1994 |
Sala N; Sanchis V; Vilaró P; Viladrich R; Torres M; Viñas I; Canela R |
Article d'investigació |
Occurrence of fumonisins B1 and B2 in corn based product from Spanish market |
1994 |
Sanchis V, Abadias M, Oncins L, Sala N, Viñas I, Canela R. |
Article d'investigació |
Natural occurrence of aflatoxin and Alternaria mycotoxins in oilseeds rape from Catalonia (Spain) |
1994 |
Viñas I, Palma J, Garza S, Sibilia A, Sanchis V, Visconti A. |
Article d'investigació |
Micotoxin research in Spain. Review |
1994 |
Sanchis V, Viñas I. |
Review |
A pyruvate decarboxylase gene from Aspergillus parasiticus |
1994 |
Sanchis V, Viñas I, Roberts IN, Jeenes DJ, Watson AJ, Archer D. |
Article d'investigació |
Heat resistance of Saccharomyces cerevisiae strains isolated from spoiled peach puree |
1994 |
Garza S, Teixido JA, Sanchis V, Viñas I, Condon S. |
Article d'investigació |
Isolation and identification of spoilage organisms in commercial peach puree |
1994 |
Garza S, Piro A, Viñas I, Sanchis V. |
Article d'investigació |
Control biológico en post-cosecha |
1994 |
Viñas I, Usall J, Teixidó N, Sanchis V. |
Article d'investigació |
Mycotoxins and toxigenic species incidence in oilseed rape |
1993 |
Viñas I, Sibilia A, Sala N, Sanchis V, Visconti A. |
Article d'investigació |
Fumonisinas |
1993 |
Sanchis V, Viñas I, Sala N, Torres M, Santamarina P, Canela R. |
Article d'investigació |
Capacidad productora de patulina de cepas de Penicillium expansum procedentes de centrales hortofrutícolas de Lleida |
1993 |
Viñas I, Vela E, Sanchis V. |
Article d'investigació |
Citrinin producing capacity of Penicillium expansum strains from apple packinghouses of Lleida (Spain) |
1993 |
Viñas I, Dadon J, Sanchis V. |
Article d'investigació |
Imazalil resistant Penicillium isolates from Spanish apple packinghouses |
1993 |
Vinas I, Vallverdu N, Monllao S, Usall J, Sanchis V. |
Article d'investigació |
Incidence of mycotoxigenic Alternaria alternata and Aspergillus flavus in barley |
1993 |
Sanchis V, Sanclemente A, Usall J, Viñas I. |
Article d'investigació |
Effects of potassium sorbate on growth and penicillic acid production by Aspergillus ochraceus and Penicillium aurantiogriseum |
1993 |
Garza S, Canela R, Viñas I, Sanchis V. |
Article d'investigació |
Influencia de las condiciones de incubación en la producción de patulina por Penicillium griseofulvum Dierckx |
1992 |
Sanchis V, Lafuente F, Viñas I, Torres M, Canela R. |
Article d'investigació |
Incedence and mycotoxin production by Alternaria tenuis in decayed apples |
1992 |
Viñas I, Bonet J, Sanchis V. |
Article d'investigació |
Tolerance of Penicillium expansum to postharvest fungicide treatment in apple packinghouses in Lleida (Spain) |
1991 |
Viñas I, Usall J, Sanchis V. |
Article d'investigació |
Efectos del sorbato potásico en la producción de patulina por cepas de Penicillium griseofulvum y P. expansum |
1991 |
Sanchis V, Fons E, Viñas I, Torres M, Canela R. |
Article d'investigació |
Principios básicos de la patologia de la postcosecha |
1990 |
Viñas I. |
Article d'investigació |
Potential for the development of tolerance by Aspergillus amstelodami and Aspergillus ruber after repeated exposure to potassium sorbate |
1990 |
Viñas I, Morlans I, Sanchis V. |
Article d'investigació |
Producción de ac. penicílico por cepas de Aspergillus ochraceus y A. cyclopium |
1989 |
Garza S, Sanchis V, Viñas I, Canela R. |
Article d'investigació |
Antifungal treatment resistant Penicillium expansum in pome fruits. Mycological and toxicological study |
1989 |
Viñas I, Vendrell M, Sanchis V. |
Article d'investigació |
Control de las alteraciones fúngicas producidas por cepas del grupo Aspergillus glacus en productos de repostería |
1989 |
Viñas I, Morlans I, Sanchis V. |
Article d'investigació |
Contaminación fúngica en pre-recolección de manzanas destinadas a frigoconservación de la comarca del Segrià |
1989 |
Usall J, Viñas I. |
Article d'investigació |
Mycoflora evolution in apple packinghouses in Lleida (Spain) |
1989 |
Viñas I, Vendrell M, Sanchis V. |
Article d'investigació |
Podredumbres fúngicas en la frigoconservación de frutas de pepita |
1988 |
Viñas I, Sanchis V. |
Article d'investigació |
Hazelnuts as possible substrate for aflatoxin production |
1988 |
Sanchis V, Quilez ML, Viladrich R, Viñas I, Canela R. |
Article d'investigació |
Investigation of mycoflora and mycotoxins in stored cereals |
1987 |
Jimenez M, Viñas I, Sanchis V, Hernandez E. |
Article d'investigació |
Fusarium and zearalenone in preharvest corn in Valencia |
1986 |
Viñas I, Sanchis V, Hernandez E. |
Article d'investigació |
Penicillium in preharvest corn in Valencia (Spain). I. Influence of different factors on the contamination |
1985 |
Jimenez M, Sanchis V, Viñas I, Santamarina P, Hernandez E. |
Article d'investigació |
Diferencias morfológicas y enzimáticas entre cepas de Aspergillus flavus productoras y no productoras de aflatoxinas |
1984 |
Sanchis V, Viñas I, Jimenez M, Hernàndez E. |
Article d'investigació |
Investigacion de micotoxinas y micoflora en maíz procedente de silos |
1984 |
Viñas I, Sanchis V, Hernandez E. |
Article d'investigació |
Aflatoxina y Aspergillus flavus en maíz de campo y almacenado en silos. Factores que influyen en su presencia |
1984 |
Sanchis V, Viñas I, Jimenez M, Hernàndez E. |
Article d'investigació |
Aflatoxin and A. flavus in preharvest corn in Valencia (Spain) |
1984 |
Sanchis V, Viñas I, Jimenez M, Hernandez E. |
Article d'investigació |
Fluorescencia BGY. Test presuntivo para la detección de aflatoxinas en maíz |
1983 |
Sanchis V, Viñas I. |
Article d'investigació |
Detección rápida de cepas de Aspergillus flavus productoras de aflatoxinas |
1983 |
Sanchis V, Viñas I, Jimenez M, Hernandez E. |
Article d'investigació |
Estudio de la germinación de conidios de Penicillium capsulatum. Influencia de la edad de la espora, fungicidas y tratamiento térmico |
1982 |
Sanchis V, Viñas I, Jimenez M, Hernàndez E. |
Article d'investigació |
Aflatoxinas en maíz de campo |
1982 |
Sanchis V, Viñas I. |
Article d'investigació |
Mycotoxin producing fungi isolated from bin-stored corn |
1982 |
Sanchis V, Viñas I, Jimenez M, Calvo MA, Hernandez E. |
Article d'investigació |
Importancia de los mohos en el deterioro de los cereales |
1981 |
Sanchis V, Viñas I. |
Article d'investigació |